SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Yoga advaita vedanta

Yoga in de traditie van Advaita Vedanta is zelfonderzoek waarin ervaren wordt dat je goed bent zoals je bent. Alles is één bewustzijn. In de kwantumfysica is bewezen dat alles uit dezelfde stof is opgebouwd, dezelfde bron heeft. Deze stof wordt gezien als onveranderlijk. Alles is één energie in beweging. Planeten cirkelen door het universum, de wind waait, de boom groeit en jij leest deze tekst. Het gaat allemaal vanzelf. Een boom bedenkt niet wat hij moet doen en toch gebeurt er van alles. Alleen de mens heeft een zelfbeeld en bedenkt dat door dingen te doen van alles gebeurt. Maar je hoeft er niets voor te doen, alleen maar inzien. Geen stappenplan, geen systemen. Het idee dat door dingen te doen of te bedenken je je goed genoeg gaat voelen en een sterker individu wordt, komt voort uit ons zelfbeeld. Alles wat je doet of bedenkt om dit zelfbeeld in stand te houden, werkt slechts tijdelijk. Je zult nooit tot de ervaring van je goed voelen zoals je bent komen op basis van wat het zelfbeeld je geeft. Deze ervaring is onafhankelijk van het beeld dat het ego jouw oplegt om zich goed te voelen. Dit inzien is vrij lastig doordat vanaf kleins af aan het zelfbeeld gevoed wordt en gewend is geraakt constant van voeding voorzien te worden. Je hoeft je zelfbeeld niet op te geven, dat gaat ook niet. De open aandacht van yoga volgens de advaita brengt je tot zelfonderzoek en laat je inzien dat je zelf de buiten- en de binnenwereld schept door dingen te doen en daardoor een zelfbeeld krijgt of behoudt. Bevrijding bestaat door inzicht en niet door inzet. Door de aandacht met yoga naar binnen te richten, kun je bewuster contact met je zintuigen. Als je bewust bent van je zintuigen, kun je inzien hoe de zintuigen een eigen wereld creëren. In deze bewustzijnstoestand ervaar je wat de buitenwereld met je binnenwereld doet en ook andersom. Je ervaart en respecteert de grenzen van het fysieke lichaam. Door het loslaten van verkrampingen, om je constant goed te willen voelen als een sterk individu, breng je in een diepe ontspanning in het lichaam, denken en emoties. Emoties, denken en lichaam zijn niet los van elkaar. In het zelfonderzoek door yoga ervaar je hoe denken, emoties en lichaam elkaar beïnvloeden en ook verstoord kunnen raken. Door verstoringen kunnen blokkades optreden. Yoga volgens advaita zal door aandacht te geven aan het lichaam, denken en emoties als één geheel de energie weer laten stromen door middel van gerichte oefeningen. Je ervaart hierdoor ruimte en het gevoel dat alles één bewustzijn is in plaats van een afgescheiden gevoel volgens jouw zelfbeeld. De waarneming tijdens de yoga vergroot inzicht zonder je ermee te identificeren. Je kunt de controle loslaten en in ervaring van zijn in plaats van doen komen. Je wordt wie je bent.