SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Wat is yin yoga?


Yin yoga wordt over het algemeen kort omschreven als yoga waarbij houdingen langere tijd wordt aangehouden dan in andere yogavormen. Dit heeft een groot effect op het bindweefsel en de gewrichten. Daarnaast is het een goede tegenhanger voor de yangstijl yogavormen. Dit zijn omschrijvingen die uitnodigen tot meer uitleg.

Yin yoga heeft dezelfde doelen en doelstellingen als andere vormen van yoga. Deze vorm stimuleert echter dieper dan alleen op de oppervlakkige weefsels en spierweefsels, zoals in normale asana’s. Yin yoga richt zich op het bindweefsel, zoals de gewrichtsbanden en botten en zelfs de gewrichten van het lichaam. Deze verdieping wordt normaal gesproken niet zo veel benadrukt in meer actievere vormen van asana’s.

Yin yoga is niet nieuw. De beschrijving is bedacht om een duidelijk verschil te maken tussen de zachtere, meer traditionele stijl van yoga met de modern vinayasa stijl van yoga. Het is een vorm van yoga geschikt voor alle niveaus van studenten. Je hoeft geen ballerina te zijn om yin yoga te kunnen. Iedereen heeft er baat bij. Bij veel mensen zijn de spieren verkort en de gewrichten stijf door zittende en staande beroepen waardoor statische aanspanning van de spieren plaats vindt. Yin Yoga is een perfecte aanvulling op de dynamische en gespierde yangstijlen van yoga die interne warmte, de verlenging van spieren en aan- en ontspanning van onze spieren benadrukken. Yin Yoga is over het algemeen gericht op het bindweefsel van de heupen, bekken en lagere rug. Je ontspant zoveel mogelijk de spieren en daardoor worden de houdingen over het algemeen zittend en liggend uitgeoefend. Terwijl deze stijl van yoga aanvankelijk nogal saai kan lijken, is het een vrij uitdagende vorm doordat de houdingen lange tijd worden aangehouden. Houdingen kunnen van 1 minuut tot wel 20 minuten aangehouden worden. Hierdoor heb je de tijd het lichaam nog meer te voelen.

De Amerikaanse Paul Grilley is de grondlegger of misschien beter gezegd marketeer van yin yoga. Hij is een van de weinigen die yoga met anatomie kan verbinden. Een van zijn inspirators is Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

Om yin nog beter te begrijpen, is het nodig iets meer te weten over het verband tussen yin en yang. Yin en yang patronen bepalen ons leven. Het is overal in ons en om ons heen. Dingen kunnen hoog zijn of laag, donker of licht, bewegen of stilstaan, druk of kalm zijn etc. Alle patronen worden gevormd door contrasten. Het patroon op een schaakbord wordt gevormd door het contrast van donkere en lichte vlakken. Het patroon van het leven heeft een contrast van goede en slechte tijden. Onze gezondheid is in harmonie wanneer deze contrasterende aspecten in evenwicht zijn.

Beschrijvingen van yin en yang zijn relatief, ze beschrijven de twee facetten van het bestaan. Als twee kanten van een medaille, kan yin niet bestaan zonder yang. Yang kan niet bestaan zonder yin. Ze vullen elkaar aan. Ons bestaan is nooit statisch. Yin en yang zijn altijd in beweging, altijd in verandering. Dat alles yin of yang kenmerken heeft, is al duizenden jaren bekend in China. Dit blijkt uit Taoïstische geschriften uit het oude China. Het yin teken verwijst naar de duistere kant van een heuvel, yang verwijst naar de zonnige kant. Schaduw kan niet bestaan zonder licht, licht kan geen licht zijn zonder contrast van duisternis. Duisternis en licht zijn slechts twee van de vele aspecten scheiden van yin en yang. Yin beschrijft dingen die zwaarder, lager, meer verborgen, meer vrouwelijk, meer mysterieuzer en passiever zijn. Yang beschrijft meer de tegenovergestelde voorwaarden: dingen die lichter, hoger, meer mannelijker en dynamischer zijn. Er is geen limiet aan de relatieve contexten waarin yin en yang kunnen worden toegepast.

Als je kijkt naar het symbool voor yin en yang, zie je een witte stip in de donkere krul. Zelfs binnen de duisternis van yin, is er een lichtheid van yang gevonden. En omgekeerd zie je binnen de witte krul een zwarte stip; binnen yang is altijd yin. Met betrekking tot temperatuur is yang heet en yin koel, maar iets warm is yin in vergelijking met extreem heet. Yang zou koel zijn in vergelijking met kou.

In yoga zijn er zeer actieve asana’s, die we yang kunnen noemen, maar in deze asana’s vinden we ook yin. Voel bijvoorbeeld maar eens hoe de onze adem stroomt in een krachtige houding.

Je kunt dus yin in yang ervaren en andersom, maar je kunt ook observeren hoe yin yang wordt en yang kan veranderen in yin. Deze veranderingen kunnen traag en subtiel gaan of vernietigend snel. De seizoenen rollen langzaam in elkaar over en veranderen onmerkbaar. De yang van lente en zomer vloeien over in de ying van herfst en winter. Het is niet mogelijk een exact tijdstip aan te wijzen wanneer dit gebeurt. Maar de transformatie kan ook snel komen; zo kan een lawine in een paar seconden een hele vernietiging aanbrengen.

In ons eigen leven ervaren we zowel de langzame transformaties van yin yang, en yang in yin, en de snelle veranderingen. Wij worden wakker in de ochtend; yin wordt yang. Soms worden we langzaam ontspannen wakker; dit is een trage transformatie. Soms worden we wakker en springen gelijk uit bed. Wanneer we lange dagen maken voor het werk en dit vele weken of maanden iachtereen doen (een yang lifestyle), kan ons lichaam evenzicht zoeken door plotseling ziek te worden (een yin lifestyle), of het kan ons een ernstige migraine geven om ons af te remmen. Yang is snel omgetoverd tot yin.

Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang, elastisch en zacht. Yang yogavormen richten zich dus op de kracht van de spieren. We worden echter niet fit door onze spierkracht, maar juist door de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Zoals Paul Grilley aangeeft beënidigen topsporters niet hun carriere door problemen met spieren, maar door problemen met hun gwrichten.