SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Pranayama Savitri


De vierkante adem.

Een ademoefening met een groots effect is de vierkante ademoefening. In het Sanskriet wordt deze oefening ook wel Savitri genoemd. De oefening kan stabiliteit, kracht en balans geven. Je kunt de oefening staand, liggend, zittend of als je reeds bekend met deze oefening in een yogahouding doen. Als ondersteuning van de oefening kun je een vierkant met gelijke lijnen visualiseren. Voel je adembeweging onder in je romp, je buik, je rug, je bekkenbodem. Maak heel rustig een inademing en na een inademing een pauze. Maak ook rustig na een uitademing een pauze. Laat geleidelijk aan de inademing, pauze na de inademing, uitademing, pauze na de uitademing even lang zijn (zo lang als de lijnen van jouw ingebeelde vierkant, bv 4 tellen per lijn). Maak de vier delen steeds vloeiender. Ga door in desgewenste tijd. Voel na deze tijd de oefening na. Wat voor effect heeft de ademoefening op je gehad ? Niets is goed of fout. De uitwerking kan bij iedereen verschillend zijn en per dag verschillen.