SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Wat is meditatie (deel 1)?


Als ik aan ervaringsdeskundigen dit zou vragen, zou ik honderden verschillende antwoorden krijgen, zoals zelfonderzoek, uitzoomen, gewaar zijn, stil, zuivering, inzicht, stille observeerder. Dit zijn slechts woorden. Om te weten wat meditatie is, zul je dit moeten uitproberen.

Een eenvoudige vergelijking is een ui. Een ui bestaat uit diverse lagen. Met meditatie ga je de lagen van de ui afpellen. Je begint bij de buitenste laag totdat je na een zeer lange tijd helemaal tot de kern komt. De kern zou je kunnen vergelijken met het iets wat je observeert, bekijkt, je identiteit in verliest, één meevoelt, stilte in bemerkt, maar ook wellicht onrust in ontdekt etc etc. Al die lagen die om de kern heen zaten, heb je zelf opgebouwd. Vanaf kleins af aan heb je een identiteit gecreëerd doordat anderen tegen je hebben gezegd wat goed of fout is. Het gehele leven heb je geprobeerd deze lagen in stand te houden, omdat je je met deze lagen identificeerd. Je bent je hierin gaan aanpassen waardoor je eigen kern, of misschien is bron een mooier woord, niet meer kunt vinden. Meditatie is een weg weer bij de bron te komen en jouw natuurlijke staat weer te ervaren zonder identificatie.