SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Wat is meditatie (3)


Met meditatie wordt vaak gezegd dat we terug gaan naar ons innerlijk leven. Dit heeft te maken met ons bewustzijn. Daarvoor eerst 2 termen over het bewustzijn.

De letterlijke vertaling van bewustzijn is de subjectieve reflectie op indrukken uit de buitenwereld (weten van wat je ziet, hoort of voelt en daarover kunnen vertellen) of op eigen psychische processen (weten van wat er in je omgaat en daarover kunnen vertellen). Anders gezegd: bewustzijn is een toestand van de geest die gekenmerkt is door een besef of beleving van het eigen ik en de omgeving.

Met het onderbewustzijn worden geestelijke processen (gedachten en gevoelens) bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, toegankelijk zijn, en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden.

Doordat we ons in meditatie meestal niet kunnen overbelasten door stress, ontstaat vanzelf een dieper werkende ontspanning en de mogelijkheid op onszelf te richten ipv op alle impulsen. Allerlei gevoelens als angst, woede, haat en wantrouwen kunnen dan worden ontdekt. Meestal hebben we dit gedrag ver weg gestopt in onderliggende lagen. In het onderbewuste is een vuilnisbak ontstaan totdat deze opslag ook overloopt. Dit komt misschien op een andere manier weer in het bewustzijn terug en veroorzaakt leed, ontevredenheid, afscheiding, het niet lekker in je vel zitten, ziek worden, weerstandsvermindering, prikkelbaarheid. In meditatie kunnen we door een innerlijke houding aan te nemen alles ervaren zoals het is, neutraal accepteren. Accepteren zou je in deze context kunnen vertalen als dat alles er mag zijn. En meestal hebben wij aangeleerd dat bepaalde gevoelens er niet mogen zijn/niet leuk zijn en andere weer wel. Door alles te observeren en zonder oordeel te bekijken, wordt deze vuilnisbak zuiverder. Alles mag er zijn.

Het nadeel van wegstoppen van ‘vuiligheid’ is dat ook de kans te profiteren van positieve krachten in diepere lagen van het bewustzijn wordt ontnomen. Daardoor worden we beperkt in het voelen van andere ervaringen, die wellicht heel waardevol kunnen zijn zoals liefde, vertrouwen, vreugde. Wie zichzelf steeds beter kan observeren en alles nemen zoals het is, kan emoties bevrijden waardoor ze niet meer vastgezet worden in het lichaam/gedachten/bewustzijn. De bevrijding hoeft niet 1-2-3 te gebeuren, dit kan tijd nodig hebben. Doelgericht hieraan werken werkt niet. Ons lichaam en geest weten zelf beter dan onze gedachten waar verminderen van stress, angst, zelftherapie, etc plaats dient te vinden. Wellicht is ons hoogste doel en uitdaging wel het vermogen alles te aanschouwen en te verwerken dat het goed is zoals het is.

We hebben onszelf aangeleerd dingen in te delen in er mogen zijn/er niet mogen zijn, leuk vinden/niet leuk vinden. Dit gedrag zorgt ervoor dat we veel onszelf onderdrukken en vastzetten. We reduceren onze persoonlijkheid. Meditatie geeft de kans de duale wereld van ons bewustzijn te overschrijden. De scheidingswand tussen de bewustzijnsniveaus kleiner te maken.

Eenheid bereiken we door onze bewustzijn te versmelten met het onbewuste. Dit is mogelijk middels meditatie.