SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Wat betekent aandacht voor jou?


Aandacht is de basis van alles wat leeft. Wat je aandacht geeft, groeit. Wat je niet opmerkt, raakt in verval. Verbinding met aandacht kan op elk moment toegepast worden, of je nu de planten water geeft, de kat een aai geeft of oog hebt voor het harde werken van een collega. De kwaliteit van aandacht bepaalt de kwaliteit van relaties, producten, dienstverlening etc.

Hoe moeilijk is het wel niet om kwalitatief aandacht te geven en te ontvangen. Het tegenovergestelde van geven is ontvangen. Als je aandacht geeft, is het belangrijkste luisteren. Niet alleen naar de woorden, maar ook wat er tussen de regels door gebeurt; in totaliteit. Met je gehele lichaam en energie. Wat wil de ander je werkelijk vertellen ?

En andersom als je aandacht wilt ontvangen, is het belangrijk te vertellen wat je werkelijk wilt zeggen over jezelf en niet over de ander.

Geven en ontvangen van aandacht houdt verband met verbinden. Je kunt alleen met volle concentratie aandacht geven en ontvangen als je verbonden met jezelf en met anderen. En dan niet verbinding via internet, maar daadwerkelijk vlees en bloed. 80% van ons non-verbale communicatie heeft invloed op een gesprek. Je maakt dus maar 20% verbinding online. De verbondenheid moet je eerst in jezelf opzoeken. Zolang je zelf met een oordeel kijkt naar jouw eigen gedachten, emoties, lichaam, ben je niet verbonden met jezelf. Het wordt dan moeilijk open te staan voor anderen zonder oordeel en de ander jouw volledige aandacht te geven.

Het is niet mogelijk om iedereen kwalitatief aandacht te geven. Als je teveel lijntjes hebt met verschillende mensen put je je uit. Teveel contacten onderhouden of beantwoorden aan onduidelijke verwachtingen maakt je moe. Om de aandacht geconcentreerd te houden is het nodig regelmatig verbindingen op te schonen. Wie wil je echt behouden, wie niet ? In welke relatie is helderheid nodig ? Met wie spreek je af uit verplichting ? Met wie voelt het echt goed ? Welke rol heb je in de relatie ? Wanneer je scherpte hebt in wie je aandacht wilt geven en op welke manier, lukt het je ook beter om ook jouw binnenwereld zuiver te houden en je te verbinden met je kern, met oorspronkelijke gelaat.