SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Wat zijn chakra's


De vertaling van chakra is het wiel van licht. Het zijn subtiele energiecentra, gelegen op de hoofdtakken van het zenuwstelsel. Volgens hindoes zijn chakra’s deel van de esoterische anatomie (lichaamsbeschrijving van verschillende subtiele energielichamen en –kanalen die het menselijk lichaam beïnvloeden). Ze zijn verbonden met de nadi’s, meridiaanachtige kanalen die energie door het lichaam vervoeren. Chakra’s zijn gehuisvest in de binnenste kern van het wervelkolom, de ruggenmerg. De drager van spirituele energie. Onderin de wortel van de ruggengraat ligt Shakti (ruimte/eeuwige opperbewustzijn/ vrouwelijk). Shakti leeft in ons allen in de vermomming van een opgerolde slang. Wanneer de juiste snelheid bewegingen ontstaan in de chakra’s kan zij zich omhoog manifesteren naar Shiva (tijd/oneindige opperwezen/mannelijk), haar grote liefde. Shiva berust in de zevende chakra. Deze verbondenheid van energielichamen zorgt voor het opstijgen van kundalini (slangenkracht), een type levensenergie dat tot vereniging met het goddelijke nastreeft. Het pad tot verlichting

Energie (wind, stromend water, stralende warmte, elektriciteit, magnetisme etc) is informatie die beweegt. Informatie heeft frequenties en snelheid. Chraka’s kunnen zowel ‘langzame’ als ‘snelle’ energie omvormen en zo invloed op cellulair niveau uitoefenen. Dit wordt weerspiegeld door hormonale, psychische niveaus in het fysieke lichaam. De energie komt als vibraties binnen op verschillende frequenties. Met ons blote oog kunnen wij de frequenties niet waarnemen. De kleuren die met chakra’s zijn verbonden hebben te maken met de snelheid en frequentie ten opzichte van infrarode deel en ultraviolette deel van het kleurenspectrum.

Onze voorouders wisten als zeer lang geleden wat Einstein pas kortgeleden beweerde: energie kan niet worden vernietigd, ze kan alleen van vorm veranderen.

De voorouderlijke kennis over de chakra’s dateert van ongeveer 4000 jaar geleden en is beschreven in de Upanishaden rond 800 voor Christus, oude geschriften uit India. Naast het ontstaan van chakra’s in deze cultuur, zijn er andere culturen die chakra’s gebruiken en uitgaan van meer of minder ‘wielen’, zoals Tibetaanse chakra’s, chakra’s van de Maya’s, het 12 chakra systeem, de Kabbala etc. Voor deze serie over de chakra’s ga ik uit van de meest algemeen geaccepteerde versie volgens de Hindoeïstische traditie, namelijk het zeven-chakrasysteem. Op meer fysiek niveau kunnen de chakra’s beschouwd worden als energie verbonden met het zenuwstelsel en de endocriene klieren.