SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Bindweefsel in yin yoga

Niet iederen staat gelijk te springen bij het idee van een lange rek bij yin yoga. De gedachte van het uitrekken van het bindweefsel is niet alledaags. We zijn ons niet bewust van het bindweefsel totdat we een blessure hebben of littekenvorming. Het lang rekken in yin yoga is niet bedoeld om al het bindweefsel te rekken. De rek zou in de knie bijvoorbeeld nooit van links naar rechts kunnen. Hoewel een volledige flexie en extensie (buigen en strekken) van het kniegewricht een ideaalplaatje is, is dit een zeer kwetsbaar gewricht. Het rekken op een litteken vlak na een operatie is zeker niet de bedoeling. Het weefsel is kwetsbaar. Het doel is ook zeker niet gewrichtsbanden zwaar te rekken. Die banden zitten daar niet voor niets. Het rekken rondom wordt ook weleens unwinden=ontwarren genoemd. Unwinden is dat het lichaam zelf een optimale balans van de bindweefselspanning rond een gewricht gaat zoeken.

Als je in een yogahouding komt, breng je stretch naar bepaalde delen van het lichaam. Deze stretch verdeelt zich

en trekt aan bepaalde spieren en bindweefsel. De verdeling bevat een heel netwerk van bindweefselverbindingen. De eerste reactie van het lichaam is een bevriezingsreactie. Het lichaam biedt weerstand en de spieren spannen zich aan. Afhankelijk van de tijd zal deze reactie verdwijnen. Een spier heeft zeker 30 seconden nodig voordat deze ontspant; de spiervezels zullen verlengen. Dit geldt niet voor bindweefsel. Zodra de weerstand verdwijnt, komt er spanning naar de vezels van het bindweefsel. Deze zijn veel minder elastisch en deze vezels “glijden” dan als het ware naar een meer verlengde staat. Daar hechten de vezels zich opnieuw in een blijvende langere conditie. Het weefsel zal de spanning verdelen en in balans proberen te komen.

Bindweefsel houdt de gewrichten bij elkaar en stabiel. In yoga komt bijvoorbeeld het overstrekken in de benen en het bekken regelmatig voor. Yoga wordt soms beoefend met de nadruk op lenigheid en daardoor kunnen deze in-elastische ligamenten blijvend laks worden. Daarnaast kan met een te aggressieve stretch verdrukking in het gewricht ontstaan. Een gevolg kan verminderde circulatie en zenuwpijn zijn. Stijver bindweefsel beperkt je bewegingsvrijheid, maar tevens beschermt het bindweefsel de gewrichten en ligamenten tegen het overstrekken. Het bindweefsel kan van structuur verschillen van mens tot mens. Bij hypermobiliteit kan er sprake zijn van vorm en structuur van botten en/of van zacht bindweefsel. Het onderscheid is moeilijk te herkennen. Bij zacht bindweefsel is er regelmatig sprake van ontwrichtingen en pijnklachten als gevolg. Er is een disbalans in de bindweefselspanning. Bij deze vorm is het beter geen lange rek aan te houden. In yin yoga wordt de tijd genomen voor een houding, waardoor beter gevoeld kan worden wat de grenzen zijn. Om bindweefselreacties te voelen moet de aandacht naar binnen gaan. Begeleiding onder een gediplomeerde docent kan overstrekking voorkomen. Het is niet het lichaam dat zich aan de houding moet passen, maar de houding moet zich aan het lichaam passen.

De resultaten over wat druk- en/of trekkracht doet met het bindweefsel zullen over een aantal jaren veelbelofend zijn. Er vindt steeds meer onderzoek plaats.