SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Cirkel van pijn

Als je je blesseert komen er stofjes vrij die een signaal naar het ruggenmerg en het brein sturen: ER DREIGT GEVAAR ! Als reactie daarop genereert het brein pijn. Dat is bewust een rotgevoel, omdat dat je motiveert jouw gedrag aan te passen. Rust of ontzien of terugtrekken. Denk maar aan het aanraken van hete pijn pan, dat doe je 1 keer. Als het gevaar is geweken, maakt het brein dempende stofjes aan waardoor de pijn uitdooft, ook al zit er bijvoorbeeld nog een blauwe plek.

Duren de klachten langer dan 6 maanden dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand, zoals bijvoorbeeld fibromyalgie. Het alarmsysteem blijft je beschermen terwijl er geen weefselschade meer is. Er is sprake van overbescherming. Ook wel centrale sensitisatie genoemd, een verhoogde waakzaamheid van het centrale zenuwstelsel.

De meeste mensen zijn beperkt belastbaar. De beperkte belastbaarheid kun je zien als bakstenen die je continue meesleept en daardoor niet veel meer erbij kan hebben. Overbelasting zorgt ervoor dat we spieren langdurig aanspannen. Ons brein reageert op deze aanspanning/verzuring alsof er gevaar dreigt en de weefsel schade hebben. We spiegelen ons daarentegen te veel aan een paar mensen die wel alsmaar kunnen doorgaan. Doorgaan, wilskracht tonen, niet pauzeren. De moderne ziekte. Door deze beperkte belastbaar belanden we vaak in chronische klachten. Helaas is onze gezondheidszorg meer ingericht op acute zorg in plaats van de chronische zorg. Met deze chronische klachten komen we in een cirkel terecht van pijnklachten, daardoor minder bewegen en weer pijn ervaren etc.

In deze verhoogde waakzame brein is een compleet ongewenste snelweg van pijnsignalen aangelegd, terwijl het gevaar al geweken is. Dit is een samenwerkingsverband van de prefrontale cortex (gedachten), limbische systeem (emoties) en hippocampus (pijngeheugen). Bij gedachten aan bewegen, reageert het pijnsysteem. Er kan zelfs een ontstekingsreactie ontstaan. Ook gedachten dat op scans niets is te zien en daardoor het mentale ziekte is of gevoel van ik stel me aan, geeft deze reactie.

Bij chronische stress is er structureel meer cortisol aanmaak. Dit versterkt de gevaarboodschap. Een cirkel van gevaar, meer angst, meer pijn, meer aanmaak hormonen etc.

Hoe doorbreek je deze cirkel ? Er zijn vele wegen. Mijn eerste boodschap zou zijn, bewustwording van het lijf en rustig gaan bewegen ondanks de pijnsignalen. Grenzen leren voelen. Nieuwe ervaringen ondergaan met bewegen.